PHP

PHP is in 1994 ontwikkeld door Rasmus Lerdorf die van Canadese / Deense afkomst is. Dit deed hij door enkele server-side commando’s te creeĆ«ren waardoor je online tellers en gastenboeken kon bijhouden. Ook zocht hij een manier om formulieren te verwerken. Dit gebeurde middels PHP wat toen der tijd nog de afkorting was voor: “Personal Home Page”.

Omdat er veel interesse is en was om online formulieren te verwerken (bijvoorbeeld: webshops, weblogs, wiki) wekte PHP veel interesse op bij webdesigners. Hierdoor plaatste Rasmus Lerdorf zijn bevindingen online en raakte PHP al snel in trek.

PHP is een server-side script taal die op allerlei verschillende manieren gebruikt kan worden. PHP wordt hoofdzakelijk voor online applicaties gebruikt, maar zo is PHP ook in te zetten als CGI parser en kun je d.m.v. PHP-GTK lokale programma’s schrijven.

PHP wordt vaak gebruikt in combinatie met Apache (’s werelds meest gebruikte open source webserver) en MySQL (relationele database management systeem). PHP heeft als grote ‘concurrent’ de scriptingtaal ASP. ASP is van Microsoft en werkt in principe alleen op servers van Microsoft, PHP werkt zowel op Microsoft als op UNIX systemen. Je zult tegenwoordig weinig webhosting bedrijven vinden die geen ondersteuning voor PHP aanbieden, dit in tegenstelling tot ASP. Er zijn weinig webhosting bedrijven die ASP ondersteunen.